Het DILLE Bevrijdingsprincipe

16-04-2023

Vorig weekend tijdens het gezegende en geweldige Sameach Family Pesach weekend heb ik mogen onderwijzen over het DILLE principe. In relatie met het thema "No longer Slave"

In Exodus 5:6-8 wordt toegelicht wat bevrijding precies inhoudt. Bevrijding is niet alleen het verwijderen van een zonde (de D-wangarbeid) die ons leven zwaar maakt . Het gaat over het verwijderen van de oorzaak of de I-nvloed die leidt tot de zonde. Invloed kan in ons leven te maken hebben met schaamte, of verkeerde relaties, of verkeerde gewoonten. Deze twee punten hebben dan relatie tot de bezetting en de bezetter. Hier stopt het in de wereldse definitie van bevrijding. Kijk naar de bevrijding van de Duitsers in de tweede wereld oorlog.

Maar in de definitie van YHWH gaat bevrijding verder. Hij wil een L-iefdesrelatie hebben met ons. En dan zou je denken dat het bijzonder genoeg is. Maar het gaat nog verder. Hij wil ons een L-and geven. In ons leven gaat het over een gebied, een taak, een talent. Dan zou je denken: wat fantastisch! En toch stopt het hier nóg niet. Hij maakt ons helemaal E-igenaar, of verantwoordelijk. Een rentmeester.

Dus als je denkt aan bevrijding besef je dan dat God ons goede werken toevertrouwt, die God van tevoren bereid heeft, opdat wij daarin zouden wandelen (Ef 2:10). Het is een "empowerment" om een ambassadeur van Zijn Koninkrijk te worden.

Hoe diep is het om bevrijd te worden. Het DILLE principe (met de letters voor elke stap van de bevrijding) laat ons denken aan deze bijzondere plant die zelf een helende kracht heeft tegen veel gezondheidsproblemen !