Wanneer begint een nieuwe maand

18-03-2024

Wanneer begint een Bijbelse maand eigenlijk?

Het Joodse volk gelooft dat de maand begint als de eerste sikkel van de maan zichtbaar wordt.

Maar wat was de regel in de tijd van Yeshua en wat heeft Yeshua zelf gevolgd als indicator van het begin van een maand?

In de tijd van Yeshua waren de Sadduceeërs degenen die de kalender bepaalden. De Sadduceeërs hadden als start van de maand een donkere maan. Er is dan geen sikkel zichtbaar. Dit was wel wat de Farizeeërs geloofden. De Farizeeërs hadden deze gewoonte in Babylon gekopieerd in de tijd van de ballingschap. De Sadduceeërs hadden dezelfde kalender als de Samaritanen. En die waren juist niet in Babylon terechtgekomen.

In ieder geval werden de dagen van de Bijbelse feesten in de tijd van Yeshua door de Sadduceeërs bepaald. Alle Joden volgden toen de officiële kalender, die van de Sadduceeërs. Yeshua volgde dezelfde kalender en werd als het Pesachlam van God geofferd op het moment dat het Joodse volk Pesach vierde. Op dezelfde manier hebben de discipelen het Wekenfeest (of Shavouot) op dezelfde tijd gevierd als de rest van het Joodse volk, conform de kalender van de Sadduceeërs. In deze kalender werd de nieuwe maan toen bepaald op basis van de donkere maan.

In het jaar 30 dat Yeshua stierf viel Nisan 14 (of Pesach) op een woensdag omdat Yeshua is 3 dagen en 3 nachten in het graaf lag. Teruggerekend zien we dat Nisan 1 – de start van de maand – in dat jaar een donkere maan was. Een tweede bewijs dat de maand toen begon als de maan donker was.

Wanneer valt Pesach dit jaar ? Dit jaar valt Pesach as. zaterdag 23 maart. Benieuwd waarom : kijk naar : https://www.youtube.com/watch?v=o5fybaWePtY